Ahad, 14 November 2010

Nasi Dagang Terengganu

Bahan-bahan:
300gm beras nasi dagang 
200gm beras Siam gred A + 100gm beras pulut
1 biji kelapa - parut untuk  3/4 cawan santan pekat
3/4 cawan santan cair
1/4 sudu teh biji halba
2 ulas bawang putih - hiris halus
3 biji bawang merah - hiris halus
2 cm halia muda - hiris halus
1/2 sudu teh garam


Cara-cara:


Cuci beras dan rendam selama 5-6 jam. 
Toskan, kemudian kukus nasi selama 25 minit atau hingga setengah masak.
Masukkan santan cair dan terus kukus selama 15 minit hingga nasi hampir masak.
Campurkan santan pekat, bawang merah, bawang putih, halia, halba dan garam.
Adun dan masak 10-15 minit atau hingga beras dimasak dengan betul.
Sajikan nasi dengan gulai ikan tongkol.


p/s: Nasi dagang adalah masakan terengganu dari beras berwarna coklat kemerahan.
Cara memasak nasi dagang ialah beras ditambah santan, dimakan dengan lauk tersendiri khusus yang terbuat dari kari ikan tongkol dan acar sayuran ringan. 

Dagang Nasi adalah jenis khusus dari beras berwarna coklat kemerahan.
Jika tidak tersedia, gantikan dengan beras Siam dan campuran beras pada resepi.


Note:
Masakan nasi dagang yg harus dicuba..


Kuala Terengganu:
~Restoran Mak Ngah Nasi Dagang, Cendering Terengganu
Dari bandar Terengganu, dari arah Selatan ke Marang atau Kuantan.
Kira-kira 8km, selepas Jambatan Ibai, anda akan melihat banyak kereta parking di pinggir jalan, terutama pada hari Jumaat. Ada 2 warung terkenal di sisi kiri.
~Pengadang Weekend Pasar Baru (Selasa)
~Panji Alam Weekend Market (Khamis)
~Batu Burok Hawker Centre (Jumaat)
~Pasar Payang Pasar Tengah
~Tiga Cabang Pasar


Marang:
~Kg. Kelulut Weekend Market (Sabtu)


Dungun:
~Kuala Dungun Weekend Market (Khamis)


Kemaman:
~Kerteh (Selasa)
~Kemasik (Minggu, Rabu)
~Chukai (Selasa)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...