Bahan-bahan:
15 biji pisang lemak manis/pisang tanduk separuh masak
6 keping jala mas
buah ceri merah/hijau
gajus - goreng tanpa minyak
Sos:
1 cawan tepung kastard - ditapis
750 ml air
2 cawan susu segar dutch lady
1 cawan gula kastor
2 bii telur merah
1 sudu esen vanila
sedikit garam
Cara-cara:
Pisang digoreng dengan minyak hingga keemasan.
Campurkan semua bahan sos ke dalam periuk ,pukul sebati
Masak di atas api sederhana, kacau agar tidak berketul hingga likat
Angkat dan curah dalam bekas
Atur pisang secara tanam/tekan hingga hampir dasar bekas.
Ratakan.Taburkan jala mas yg telah dilerai , kemudian hias dengan ceri dan gajus. sejukkan dalam peti ais.
Puding ini sedap sebab terasa pisang yg digoreng dan jala mas ...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan