Isnin, 15 November 2010
Fruit Tartlets (Tat Buah)
Bahan-bahan:
125 gm butter
125 gm majerin
60 gm gula halus
1 biji kuning telur gred A
400 gm tepung gandum
Keju Krim:
250 gm keju krim
50 gm butter
50 gm gula halus
(Pukul semua bahan dan masukkan dalam tat)
Hiasan - ikut suka
buah peach
strawberi
kiwi
anggur merah
jelly apricot (utk sapuan atas)
Cara-cara:
Gaulkan butter, majerin dan gula sehingga sebati
Masukkan telur dan kacau rata
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
Masukkan adunan dalam acuan tat & tekan nipis dan potong atas tepi acuan.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 170 selama 12 - 15 minit.
Keluarkan tat dan sejukkan.
Masukkan adunan krim keju dan hiaskan dengan buah.
Sapukan sedikit jeli apricot dan hidangkan.
Sekiranya tak suka Krim Keju boleh gantikan dengan krim kastard.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan