Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
3 kelapa (santan kelapa)
2 batang buluh saiz medium
garam
Cara-cara:
Cuci beras dan toskan air
Gulungkan daun pisang dan masukkan ke dalam buluh.
Isikan beras ke dalam buluh (pastikan tidak terlalu penuh)
Masukkan garam ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
Letakkan pada api sederhana.
Jaga lemang anda dan balik-balikkan setiap 15minit.
Ini akan memakan waktu sekitar 4-5 jam untuk memasak.
p/s: Lemang adalah makanan tradisional Melayu dimasak dengan kayu buluh.
Biasanya dipersiapkan untuk perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.
Lemang diperbuat daripada beras pulut, santan dan garam.
Beberapa resepi lemang menambah jagung.
Lemang biasanya dimakan dengan rendang.
Gerai-gerai lemang yang paling popular adalah di Kijal.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan