Ahad, 14 November 2010

Akok Kelantan

Bahan-bahan:


5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula melaka - boleh kurangkan ikut selera
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan - kisar/tumbuk(ambik air)
2 cubit garam halus
1/2 sudu teh serbuk bunga cengkih


Cara-cara:

Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur, tepung dan daun pandan, serbuk bunga cengkih, gaul rata. 
Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius.
Panaskan acuan baulu ke dalamnya.
Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit.


Cadangan Hidangan: 35 biji


p/s: Dimasak dalam acuan di atas api, mempunyai 2 versi  - akok berlauk (mengisi daging, dimasak) dan manis(gula).
Akok pada dasarnya dibuat dari tepung beras dan santan.
Kuih ini akan mengembang.
Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...