1 1/2 kg ikan tongkol - disiang dan dibersihkan dgn asam jawa dan garam
2 biji kelapa - ambil santannya
3 sudu besar gula merah
10 tangkai lada besar (hijau+merah)
segenggam cili api
15 biji belimbing buluh (jika tiada boleh ganti dgn tomato 5 biji)
Minyak masak secukupnya
Bahan A - Rendam dan kisar
3 sudu besar Ketumbar
3 sudu besar Jintan Manis
5 biji Buah keras
1 sudu besar Lada hitam
Bahan B - Hiris halus dan kisar
2 inci Halia
2 inci Lengkuas
1 mangkuk bawang merah
2 labu bawang putih
3 kotak kecil belacan
Bahan C - rendam dgn air panas dan kisar
1 mangkuk cili kering
Cara-cara:
Masukkan ikan ke dalam periuk. Letak sikit air 1/2 daripada paras ikan dlm periuk.
Tambahkan garam dan asam jawa (dgn bijinya sekali).
Masak guna api sederhana sehingga ikan masak dan air kering.
Gunakan kuali besar, letak minyak (1 1/2 mangkuk) utk menumis bahan A dahulu, diikuti B dan C tadi. Pastikan bahan2 naik bau dulu barulah letak bahan yang seterusnya.
Curahkan bahan tumisan kedalam periuk yg ada ikan tadi.
Buka api dapur sederhana dan tambahkan santan kedalam periuk tadi.
Masuk sekali gus gula merah, lada besar, cili api, asam belimbing/tomato.
Jika pekat sangat kuahnya bolehlah tambah air.
Masaklah sehingga sebati dan mesra bahan2 tu. rasalah kuah.
Jika kurang masam, tambah air asam jawa lagi. Tambah garam gula.
p/s:Waktu menumis amat penting. Bahan A mesti benar2 harum, kemudian masuklah bahan B.
Biar betul2 kering dan harum baru masuk bahan C.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan