Bahan-bahan
100ml air
45g butter - suhu bilik, potong 1cm60g tepung gandum - diayak
2 biji telur(100g)
Cara-cara:
Panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Masukkan telur ke dalam mangkuk, pukul biar telur kuning dan putih bercampur.
Masukkan air dan butter ke dalam periuk.
Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Tutup apinya.
Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
Masukkan telur, kacau cepat-cepat
Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Pipe kan ke atas dulang anggaran diameternya ialah 5cm.
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air.
Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit.
Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit.
Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastard krim.
Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan