Bahan - Bahan:
1 kg daging/ayam
1 biji kelapa - dibuat santan
Lidi Sate
Rempah:
15 biji cili merah
6 biji bawang merah
1 sudu teh jintan
3 biji jintan manis
1 cm lengkuas
4 ulas bawang putih
6 butir kemiri
2 helai daun limau purut
1 sudu besar ketumbar
garam, halia dan daun kunyit
Cara-cara:
Daging dipotong sederhana.
Semua bahan rempah ditumbuk halus, kecuali daun limau purut
dan daun kunyit
Masukkan ke dalam periuk yang mengandungi santan,
begitu juga daging dan garam terus dimasak sampai kering airnya
dan perisian.
Kemudian tusuk ke lidi, bakar dengan api sedang.
Seperti biasa, balik-balikkan sampai masak.
1 kg daging/ayam
1 biji kelapa - dibuat santan
Lidi Sate
Rempah:
15 biji cili merah
6 biji bawang merah
1 sudu teh jintan
3 biji jintan manis
1 cm lengkuas
4 ulas bawang putih
6 butir kemiri
2 helai daun limau purut
1 sudu besar ketumbar
garam, halia dan daun kunyit
Cara-cara:
Daging dipotong sederhana.
Semua bahan rempah ditumbuk halus, kecuali daun limau purut
dan daun kunyit
Masukkan ke dalam periuk yang mengandungi santan,
begitu juga daging dan garam terus dimasak sampai kering airnya
dan perisian.
Kemudian tusuk ke lidi, bakar dengan api sedang.
Seperti biasa, balik-balikkan sampai masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan