Khamis, 18 November 2010
Sotong Bakar
Bahan-bahan:
500 gm sotong - buang kepala, bersihkan.
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap cendawan
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 sudu teh air limau nipis
1 sudu teh garam
2 sudu besar pes cili(cili kering blend)
Cara-cara:
Sotong dihiris jejari melintang jangan putus (seperti gambar diatas
Hiriskan bawang putih dan bawang merah, lalu tambahkan sos tomato, sos cendawan, air limau nipis, garam, dan serbuk lada, gaul hingga rata.
Masukkan sotong, gaul rata, lalu simpan dalam peti ais selama 1 jam.
Masukkan campuran sotong tadi ke dalam kuali hingga 1/2 masak, angkat, lalu panggang sotong hingga masak dan berwarna kuning kecoklatan, angkat.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan