Khamis, 18 November 2010

Almond London

Bahan-Bahan:


Bahan A
250gm butter/1 cawan planta - cair
1 cawan gula kastor/gula - kisar halus
1 sudu teh esen vanila
3-4 cawan tepung gandum - di ayak
1 biji kuning telur
Badam - cuci n tapis...bakar dlm oven 10 minit 160 degree sehingga badam betul2 rangup dan sejukan..


B (Toping)
600gm Coklat masakan
3 sudu minyak jagung
Badam cincang secukupnya


Cara-cara:


Gaulkan kuning telur, esen vanila, butter, gula dan 3 cawan tepung..(jgn uli..gaul dgn hujung jari saja)
Jika terlalu lembut,tambahkan sedikit lg tepung gandum sedikit demi sedikit hingga sebati
Bentukan kecil2 seperti buah kana atau bulat2..(saiz agak2 muat paper cup jgn terlalu besar-nanti dh bakar ia kembang)
Bakar dlm oven 160c antara 10-15min..
Sejukan kuih...


Toping:
Cairkan coklat masak dgn minyak jagung (double boil) smpai betul2 cair
Masukan kuih yg sudah di bakar dlm paper cup satu persatu...
Gunakan sudu kecil/sudu makan..tuangkan coklat masakn yg sudah cair keatas biskut sampai memenuhi paper cup atau smpai kuih tertutup..
Tabur badam cincang sbg hiasan...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...