Bahan-bahan:
1 ekor ayam (yang agak besar)
4 batang daun bawang - potong kecil
3 batang saderi - potong kecil
2 sudu besar kicap manis
1/2 sudu teh Cuka
100 gm Kerepek kentang
100 gr Suun - rendam air panas, toskan
4 biji Telur ayam - direbus, kulitnya dikupas
2 sudu besar Bawang goreng
minyak secukupnya
Hiris halus:
5 biji Bawang merah
8 ulas Bawang putih
1/2 cm Halia
1 sudu teh serbuk lada
Garam secukupnya
Cara-cara:
Ayam direbus hingga empuk, asingkan dari kuahnya(
2 1/2 liter)
Potong ayam nipis - nipis, goreng hingga setengah kering, toskan.
Tumis bahan hiris sampai harum.
Tambah kuah ayam, masak hingga mendidih.
Tambahkan daun bawang, kicap, cuka dan garam, adun sebentar dan angkat.
Letakkan suun, ayam, dan telur di dalam mangkuk.
Taburi bawang goreng dan hirisan saderi.
Tambah air limau nipis, sajikan dengan kerepek kentang.
Untuk Sambal Soto:
Hiris:
5 biji Cili merah - direbus
10 biji Cili padi - direbus
1 ulas Bawang putih - digoreng
Tambah garam dan gula pasir secukupnya.
Tambah 4 sudu besar air, siap disajikan dengan soto.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan