Khamis, 18 November 2010

Tandoori Lamb Chef Wandy(Indian Cuisine)

Bahan-bahan:


2 ketul rusuk kambing
1/2 cawan yogurt plain
2 sudu besar jus lemon segar/cuka
1 sudu besar bawang putih - cincang
1 sudu besar halia - kupas dan parut/hancurkan
1 sudu besar jintan
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh cili padi
1 /4 sudu teh serbuk pelaga
1/4 sudu teh cengkih
1/4 sudu teh lada hitam
2 sudu teh garam, atau sesuai selera
Minyak kelapa, untuk gris
Tangkai daun ketumbar segar untuk hiasan
Hirisan timun, bawang merah, tomato dan lemon, untuk hiasan


Cara-cara:


Cucukkan daging di seluruh dengan garpu untuk membolehkan rempah untuk menembusi. Letakkan di pinggan nonreactive.
Dalam mangkuk nonreactive, masukkan yogurt, air limau nipis atau cuka, bawang putih, halia, jintan, ketumbar, cili padi, pelaga, cengkih, lada hitam dan garam
Gaul sebati lalu tuangkan campuran itu di atas rusuk tadi dan lumurkan rata.
Tutup dan dinginkan 8 jam atau semalam. (Jangan mengasinkan selama lebih dari 2 hari.)
Keluarkan ia dari peti ais minima 30 minit sebelum dimasak.
Tekan ringan  rusuk untuk mengekstrak kelebihan rempah, dan berus dengan minyak.
~Jika anda menggunakan panggangan arang, siapkan api untuk memasak.
Kedudukan rak panggangan 5 inci dari api. Biarkan bara membakar sampai abu putih meliputi dan panas adalah sedang.
Letakkan rusuk di rak grill dan grill tertutup, dengan pengudaraan terbuka, menukar 3 atau 4 kali, 45 minit
~Jika membakar, panaskan oven sampai 450c Letakkan ayam di rak dalam periuk panggang, dan masak, balik sekali, 25 hingga 30 minit


Cadangan Hidangan: 2 orang
Sajikan dengan tangkai dari cilantro dan hirisan timun, bawang merah, tomato, dan lemon.
Dimakan bersama nasi kandar


Per hidangan(tanpa timun, bawang merah, tomato atau lemon, untuk hiasan): 303 kalori, 33 peratus kalori dari lemak protein, 45 gram, 3 gram karbohidrat, 0,54 gram serat total, total 11 gram lemak, 124 miligram kolesterol, 707 miligram natrium.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...