Khamis, 18 November 2010

Sphagetti Carbonara

Baha-bahan:


1/2 paket spaghetti - rebus(10-12 minit), bilas dengan air rebusan, toskan
1 sudu besar mentega
1 tin sos pasta putih (prego etc)
3 ulas bawang putih - cincang
1 bawang besar - dadu
7 ketul cendawan butang - dihiris sederhana nipis
10-15 ekor udang sederhana besar - dibuang kulit

1-2 batang celery - dihiris
lada sulah
garam (optional)
1/2 tin air (tin prego)


Sedikit daun parsley - cincang untuk hiasan.
Sedikit keju parnesan - parut untuk hiasan



Cara-cara:



Panaskan mentega dan tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau.
Masukkan sos pasta dan air, biarkan sehingga hampir mendidih(jgn lupa mengacau supaya tak berketul.
Masukkan udang, batang celery dan cendawan.
Masukkan lada sulah dan garam.
Bila dah mendidih padamkan api.
Letakkan spaghetti atas pinggan, tuang sosnya, garnish dengan pasley dan keju.
Hidang panas.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...