Khamis, 18 November 2010

Cream Custard

Bahan-bahan ( 600ml )


450ml susu segar/ susu cair
* 2 sudu besar tepung
* 75g gula
* 1 1/2 sudu besar corn starch
4 biji telur kuning
2 sudu besar mentega
sedikit esen vanila


Cara-cara


Letak susu dalam mangkuk.
Panaskan dengan microwave selama 3 minit tanpa tutup.
Ayak bahan-bahan * . 
Kemudian masukkan ke dalam mangkuk tadi. Kacau biar sebati.
Kemudian masukkan kuning telur sikit demi sedikit sambil dikacau.
Tanpa ditutup mangkuk tadi. Masukkan ke dalam microwave selama 5 minit. Dalam masa 5 minit tersebut, bawa keluar 3 kali untuk dikacau.
Bila dah siap, keluarkan dari microwave.
Masukkan mentega dan kacau cepat-cepat.
Bolehlah dimakan dengan roti, sebagai inti pau dan sebagainya.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...