Bahan-bahan:
1 pek (90 gr) tepung hunkue
900 ml santan pekat
150 gm gula
75 gm biji sagu kering
3/4 sudu teh garam
Daun pandan
Cara-cara:
Rebus biji sagu hingga masak dan bening
Masukkan air sejuk untuk mengelakkan melekat, kemudian tos.
Rebus 700 ml santan dengan garam, daun pandan dan gula sampai mendidih.
Sementara itu, campur tepung hunkue bersama 200 ml santan sampai rata.
Angkat daun pandan, kemudian masukkan larutan tepung hunkue ke dalam santan yg telah mendidih.
Masak dengan api kecil sampai adunan tebal dan jelas.
Masukkan biji sagu dan kacau rata.
Siapkan plastik, masuk 1 1/2 sudu besar adunan, kemudian bungkus.
Proses harus dibuat cepat semasa adunan panas.sebelum beku.
Boleh juga dimasukkan ke dalam acuan2 kecil, dinginkan dalam peti ais
Tiada ulasan:
Catat Ulasan