Rabu, 17 November 2010

Ayam Goreng Bogor(Indonesian Cuisine)

Bahan-bahan:


1 ekor (600 gm) ayam  - Cuci bersih, rendam air kapur
1 cm lengkuas
1 batang serai


Seasoning:
6 bji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh lada
2 cm kunyit
4 batang serai
1/2 cm halia
1/2 sudu teh gula merah
1 sudu teh garam
1 sudu besar air asam jawa


Cara-cara:


Cuci bersih ayam dari air kapur tadi, toskan.
Campur ayam dengan semua rempah-rempah
Goreng hingga kecoklatan.
Angkat


p/s: Ayam goreng bogor lebih sedap jika menggunakan ayam kampung. Kalau tiada blh juga guna ayam yang kadar lemak yang sedikit
Untuk kurangkan lemak, tambah air lebih ketika anda mencampur ayam dengan rempah-rempah



Ini adalah salah satu ayam goreng di Indonesia, tetapi yang satu ini dari Bogor, kota hujan di Indonesia yang terkenal dengan Taman Raya Bogor.
Untuk makanan ini, enak jika anda menggunakan ayam yang tumbuh secara alami dengan ayam sedikit lemak.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...