Rabu, 17 November 2010

Angeun Kacang Beureum (Javanese Cuisine)

Bahan-bahan:


300 gram kacang merah
1 liter air
1 helai daun salam
1 cm lengkuas
2 tangkai cili merah - belah 2
1 biji buah tomato - belah 4
2 batang daun bawang - potong setiap 2 cm
Rempah:


5 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 sudu teh belacan / udang kering
1 sudu besar gula merah
1 sudu teh garam
1 sudu besar air asam Jawa


Cara-cara:


Rebus kacang merah hingga setengah empuk bersama lengkuas dan daun salam.
Masukkan semua rempah, masak hingga kacang empuk (tapi jangan sampai pecah).
Masukkan cili merah, tomato dan daun bawang. Masak hingga cukup layu.
(Sajikan panas)



p/s: Sup ini dari Jawa, yang dikenali sebagai sup dari Sunda, rasanya enak dengan sedikit rasa manis dan memberikan sesuatu yang berbeza ...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...