1 liter beras
1200 cc santan
1 subu besar garam
1 sudu teh ketumbar - haluskan
2 lembar daun salam
3 lembar daun pandan - dicarik, ikat
1200 cc santan
1 subu besar garam
1 sudu teh ketumbar - haluskan
2 lembar daun salam
3 lembar daun pandan - dicarik, ikat
Cara-cara:
Campur santan dengan garam, ketumbar, daun salam dan daun pandan, didihkan.
Kukus beras sampai setengah masak, lalu letakkan dalam panci, tuang santan mendidih sambil diadun hingga santan habis terserap, kukus kembali sampai masak.
Kukus beras sampai setengah masak, lalu letakkan dalam panci, tuang santan mendidih sambil diadun hingga santan habis terserap, kukus kembali sampai masak.
p/s: Biasanya disajikan bersama-sama dengan Ungkep Jerohan dan Daging Sapi, Acar Kuning, Sambal Kemiri, teri goreng, kacang goreng, dan emping goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan