Bahan-bahan:
1kg ikan selayang/ kembung
500 gm tepung sagu
500 gm tepung kanji
1 1/2 sudu kecil garam
5-10 ulas bawang putih
1 sudu kecil baking powder
12ml air
sedikit perasa
1 gelas ais utk sejuk
Cara-cara
Rebus, asingkan isi ikan dari tulang.
Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air.
Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.
Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung.
Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Guna tepung kanji utk menggaul
Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli...
Panaskan air + minyak di dalam periuk.
Masukkan keropok setelah air mendidih.
Angkat keropok setelah ia timbul pada permukaan.(bila timbul tandanya dah masak)
Keropok yg belum direbus td boleh juga digoreng terus tanpa merebusnya terlebih dahulu(terengganu style). Sedap dimakan panas2..
Tips: Ketika nak menggoreng toskan betul2 air pada keropok.
Mulakan membancuh untuk permulaan dengan sukatan kecil + tepung sagu, isi ikan dahulu.
Jika keras, tambahkan ais. Jika lembik, tambah tepung sagu.
p/s: keropok rebus boleh tahan lama kalo masuk peti ais(bungkus dalam plastik agar tidak meresap baunya ke tempat lain).
Bila nak mnggoreng baru siram air panas.
Keropok yg belum direbus tadi boleh juga digoreng terus tanpa merebusnya terlebih dahulu(terengganu style). Sedap dimakan panas2..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan