Sabtu, 13 November 2010

Dodol Gula Kabung

asli















setelah dikomersialkan, jadilah pelbagai rasa yg enak










Bahan-bahan:


9000 g - santan segar pekat(pati)
6 pek tepung beras
500 gram gula kabung/gula melaka/gula merah
1300gram gula pasir
15 helai daun pandan - carik, simpulkan


Cara-cara:


Bancuh tepung beras, dengan air satu jag besar(sehingga tiada ketul). 
Bancuh gula kabung dengan air + daun pandan, (di masak atas dapur - satu jug besar air) 
Masukkan santan semua kedalam kawah, kacau dengan api yang kecil (jaga apinya, takut berkerak)
Masukkan tepung beras dan gula kabung yang di bancuh sambil kawah dikacau. (kacau perlahan-perlahan) 
Bila sudah sedikit likat masukkan gula pasir, kedalam bancuhan yang di masak(jika terlebih gula akan jadi manis yang terlampau). 
Perlu sentiasa di kacau 
sampailah ianya likat, melekat dan pekat.


Cadangan Hidangan:


Sekawah kenduri. Nak buat sikit pon boleh(adjust bahannye)
Perlu gotong-royang membuatnye.


p/s: dodol ini boleh juga digoreng(hiris, celup telur - mcm goreng kuih bakul(thn baru cina).


Dodol daun pandan, tambahkan jus/ekstrak pandan(pekat-biar warna hijau) abaikan gula kabung.


Dodol strawberi, tambahkan ekstrak strawberi (rebus dan blend hancur-warna maroon cket)


Dodol durian, tambahkan ekstrak durian(buang bijinya)/lempuk durian(buang biji, goreng bersama gula hingga likat)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...