Bahan-bahan:
1 cawan tepung goreng Pisang Adabi
2 cawan tepung beras Cap Tiga Gajah
Air suam secukupnya - utk bancuh tepung
Garam secukup rasa
Cempedak
Minyak utk menggoreng
Cara-cara:
Campurkan kedua-dua tepung & garam.
Bancuhkan tepung dengan air suam tadi sehingga bancuhan jadi bertali jatuhnya bila kita angkat dgn jari & agak2 pekat sesuai utk menggoreng.
Jangan terlampau cair & terlampau pekat yer.
Panaskan kuali & masukkan minyak (agak banyak).Biar sampai tenggelam.Biar api agak besar.
Cadangan Hidangan: ( 5 org makan )
TIPS : Api yang slow akan menyebabkan minyak banyak meresap ke dlm bahan gorengan & watkan tak rangup dah...
Tujuan gunakan air suam adalah untuk merangupkan bahan goreng n meringankan tektur tepung.
Jadi minyak tak banyak meresap.
Make sure minyak betul2 panas dulu.
Pastu gorenglah cempedak ni hingga garing.
Jika ada yang bercamtum time goreng tu,pisahkan 1-1.
Jangan lupa toskan dulu minyaknya sebelum dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan