Sabtu, 13 November 2010

Batang Buruk



Bahan-bahan:


1 bungkus kulit popia (5" x 5")
kacang hijau/kacang dal (secukupnya)
gula halus(icing) secukupnya
putih telur
minyak untuk menggoreng


Cara-cara


Potong kulit popia 1 inci lebar, kemudian gulung, lekatkan gulungan menggunakan telur @ air. potong pendek (seperti gambar)
Panaskan minyak, goreng terendam sehingga kulit popia kekuningan @ masak.
Untuk kacang hijau pula, digoreng terlebih dahulu menggunakan api perlahan tanpa minyak.
Goreng sehingga kulitnya bertukar warna bila dah masak, sejukkan, kemudian kisar sehingga halus. kemudian ayak.
Campurkan kacang hijau kisar dgn gula halus, salut kulit popia menggunakan campuran kcg hijau dgn gula. simpan dlm bekas kedap udara.
Gula adalah mengikut citarasa anda.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...