Khamis, 11 November 2010

Telur Bistik

Bahan-bahan :


Telur:
2 biji telur
1 biji bawang merah
ayam - dicincang
1 tangkai cili padi
1 sudu teh serbuk lada hitam
sedikit hirisan daun sup
3 sudu besar sos cili
garam
kacang peas
serbuk penaik


Kuah:

1 sudu rempah beriani - bancuh bersama air



serai



puri tomato

tomato - belah 4
sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
rempah2 (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
1 sudu besar kicap pekat
2-3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos cili
garam
mix vege

Bahan-bahan kisar:
7 biji bawang merah
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia

Cara-cara :

Telur:
Pukul semua bahan, goreng seperti telur dadar.



Kuah:
Tumis rempah2, serai dan bahan-bahan mesin hingga naik bau.
Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani.
Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup.
Gaulkan sebati hingga masak.
Masukkan tomato dan mix vege.

Cara hidangan:
Tuang kuah diatas telur dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...