Khamis, 11 November 2010

Laksa Johor

Bahan-Bahan:


Untuk kuah
ikan tenggiri/parang sederhana besar - rebus, pisahkan isi dari tulang, campuran secara berasingan
ikan kembung - seperti di atas
~bahan ini boleh buat sekali


Segenggam udang hidup - rebus dan blend
Segenggam udang kering - rebus dan blend
Ikan kurau kering (sebesar tapak tangan)- rebus dan blend
~boleh buat sekali, air rebusan jangan dibuang. Guna air yang cukup cukup shj.


20 ulas bawang merah (shallots)- blend
10 ulas bawang putih - blend
2 peket kecil perencah kari ikan Adabi - mix with a little water to form paste
9 genggam asam jawa - segenggam bancuh dengan air rebusan ikan(ikut suka)
10 tangkai cili kering (rebus dan blend)
1 biji kelapa - buat santan (boleh guna santan segera)
kerisik (tiga/empat sudu makan/dari 1 biji kelapa)
gula, garam
minyak untuk tumis
2 serai, dititik (atau boleh blend dengan bawang)


Cara-cara:


(throughout the process, api sederhana and keep stirring)
Perapkan ikan & udang yang telah dihaluskan dengan santan selama 2 jam.
Masukkan cili boh (if using)and paste kari, goreng sampai terbit minyak, masukkan kerisik dan gaul rata.
Masukkan isi ikan, udang, ikan kering and udang kering
Masukkan air asam jawa (bancuh dengan air rebusan)
Bila agak mendidih, masukkan santan, adjust airnya,iar mendidih
Adjust the gula and garam
Biarkan mendidih and boleh rasa, kalau kurang masam boleh masukkan 1 atau 2 keping asam gelugor.


Cadangan Hidangan:


Satu peket spaghetti - rebus (laksa Johor ni kalau guna laksa beras tak berapa sedap)
Sebiji timun - hiris bulat dan mayang halus (macam batang mancis pun boleh)
Taugeh - basuh
Daun selasih - basuh dan mayang
Bawang besar - basuh dan mayang halus
Daun kesum (optional) - basuh dan mayang
Jeruk lobak (optional) - basuh dan hiris nipis
Limau kasturi - belah dua (for one serving)
Sambal - (10/15 cili kering rebus/cili merah dan 10 biji bawang merah di blend halus, belacan bakar anggaran 1 inci diameter + gula + garam secukup rasa)


Cara-cara:


Masukkan spaghetti dalam pinggan, masukkan timun and ulam ulam lain, masukkanlah kuahnya, bubuh sambal belacan dan perahkan limau.


Tambahan:


Makan dengan tangan lagi best.
to get the al dente texture, Didihkan air, masukkan spaghetti dengan sesudu olive oil/cooking oil and garam selama 10-15 minit(ikut instruction kat packaging), toskan dan bilas dengan air sejuk.
This is to avoid the pasta from continuing cooking in its own heat kalau tak bilas, nanti jadi kembang dan berkanji.


Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...