Selasa, 9 November 2010

Rendang Hati lembu

Bahan-bahan:

600 g hati lembu - potong, basuh menggunakan sedikit tepung dan limau nipis, bilas dan toskan.
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh serbuk kunyit
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa

Cara-cara:

Giling/tumbuk jintan manis, biji ketumbar dan lada hitam.
Gaulkan hati lembu dengan bahan giling, serbuk kunyit dan garam.
Perapkan selama 20 minit.
Panaskan minyak dan masukkan hati.
Tutup kuali dan goreng hingga masak.
Akhir sekali, masukkan bawang tadi, kacau seketika dan hidangkan

p/s: hati lembu kalau dibasuh menggunakan tepung dan limau nipis akan menghilangkan bau dan membuatkan masakan bertambah enak.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...