1 kg daging - potong besar, basuh dan toskan
2 biji kelapa - parut, dibuat santan pekat
1 biji kelapa - dibuat kerisik
1 buku gula kabung
sedikit kelapa muda - hiris
sedikit ait asam jawa
2 helai daun pandan
sedikit gula - jika suka
Kisar halus:
20 tangkai cili kering
1/2 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
6 batang serai
Goreng tanpa minyak, kisar halus:
2 sudu besar rempah biji
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
sedikit kulit kayu manis
sedikit bunga lawang
Cara-cara:
Gaulkan dengan semua bahan yang telah dikisar selama 1 jam
Masakkan daging di dalam kuali dan tuangka santan pekat
Masukkan kerisik, gula kabung, hirisan kelapa muda, sedikit air asam jawa dan garam secukup rasa, kacau diatas api perlahan hingga masak dan pecah minyak.
Akhir sekali, masukkan daun pandan dan sedikit gula.
p/s: daging yang diguna hendaklah pejal dan lembut cth:daging batang pinang
kerisik - kelapa yang diparut, digoreng tanpa minyak hingga berwarna keperangan, tumbuk hingga ianya mengeluarkan minyak.
gula kabung juga dikenali sebagai gula melaka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan