Blueberry Cheese Tart
Arini try buat blueberry cheese tart
bestje rasanya.. lembut je..
Time kasih yg empunye resepi..
Bahan-bahan ( 50 biji utk small size acuan tart)
Bahan untuk Pastry:
125 gm mentega / majerin
45 gm gula aising - nak ganti ngan susu tpg pon bole
1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
240 gm tepung gandum (ikut lembut adunan..kalo kurang tambah..kalo keras kurangkan)
secubit garam..biar ada rasa masin2 skit..
Bahan untuk Cheese Filling(inti):
250 gm cream cheese
50 gm gula aising
20 gm mentega - lembutkan
1/2 sudu besar perahan lemon
1 biji telur (gred B)
Blueberry pie filling
*cheese n mentega biar suhu bilik..
Cara-cara:
Panaskan dulu ketuhar pada suhu 180 C.
Untuk membuat pastry:
Pukul mentega/majerin dan gula aising sampai creamy.
Masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung.
Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart.
Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya cantik2..guna jari pon boleh...pastu cucuk ngan garpu doh tu.
Bakar 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
Untuk membuat cheese filling:
Pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy.
Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul sampai gebu n lembut.
Susun doh yg dah bakar n keluarkan dr acuan dlm loyang balik
Pippingkan sedikit blueberi filling dlm doh tart td .
Pastu pipekan cheese filling tadi plak.
Hiaskan diatas dengan blueberry filling.
Bakar selama 10 minit atau filling tadi nampak mengelembung n macam kering sedikit.
p/s: Bila dah bubuh filling jgn bakar terlalu lama..bila nmpk mengelembung n kering sedikit trus keluarkan dr oven..kalo terlebih bkr cheese akan turun bila sejuk..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan