Rabu, 3 November 2010

Puding Karamel

Bahan-Bahan : 

Karamel : 
175 gram gula pasir 

Puding : 
7 biji telur, putar 
75 gm gula pasir 
1/4 sudu teh garam 
1/2 sudu teh vanila
700 cc susu cair


Cara-cara:

Membuat Karamel:
Letakkan gula dan sedikit air dalam kuali.
Adun rata, masak hingga agak perang, angkat.
Tuang ke dalam pinggan tahan panas hingga rata ke seluruh permukaan pinggan, dinginkan.

Membuat Puding:
Campur telur, gula, garam, dan vanila.
Adun hingga rata, lalu masukkan susu cair, adun rata
Tuang ke dalam pinggan berisi karamel.
Kukus puding karamel dalam periuk yang berisi air mendidih selama 20 minit.
Tutup periuk dengan kain kanvas, angkat.
Dinginkan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...